Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Απόκριες στον Άγιο Αδριανό (Κατσίγκρι)
Ναυπλίου _ Αργολίδος


Απόκριες 1933

Στην περίοδο της Αποκριάς έφτιαχναν γαλόπιτα (γλύκισμα) και γκόγκες (είδος ζυμαρικού).
Στη γαλόπιτα έβαζαν γάλα, αλεύρι, ζάχαρη αυγά και τα έκαναν χυλό. Έπειτα άνοιγαν φύλο με τον πλάστη, το έβαζαν στο ταψί και άπλωναν το χυλό. Αφου το έψηναν στο φούρνο στο τέλος έριχναν ζάχαρη και κανέλλα.

Για τις γκόγκες έφτιαχναν ζυμάρι (αλεύρι, μαγιά, αλάτι, νερό), το έκαναν σε σχήμα μασουριού (στενόμακρο) και πάχος όσο ένα δάχτυλο. Στη συνέχεια, το έκοβαν σε κομμάτια του ενός πόντου και με τα δυο δάχτυλα του δείχτη του χεριού το πίεζαν στο τραπέζι, τραβώντας προς τα πίσω, ώστε να πάρει το σχήμα αχιβάδας. Τις έφτιαχναν όπως τα μακαρόνια με μυζήθρα και τις έκαιγαν με καυτό βούτυρο ή λάδι.


Οι συγγενικές οικογένεις του χωριού έσμιγαν και απόκρευαν μαζί. Έτρωγαν και έπιναν τα κρασιά τους, ερχονταν σε κέφι και τραγουδούσαν αποκριάτικα τραγούδια:

Όσα κορίτσια είστε εδώ

Όσα κορίτσια είστε εδώ
πέστεμου ποιά με θελει.
Να την ταΐζω ζάχαρη,
να την ταΐζω μέλι.

καμιά δεν αποκρίθηκε
από τις μαυρομάτες.
Μόνο μια ρούσα, μια ξανθή,
μιας χήρας θυγατέρα.

Εγώ σε θελω μάτια μου
εγώ σε θέλω φως μου,
άσπρα λιθάρια να κυλάς
αυγά να δεματιάζεις.


Ξεφάντωμα γινόταν και στο χωριό. Μόλις άνοιγε το Τριώδιο τα παιδιά του χωριού μάζευαν κλαριά κάθε βράδυ και άναβαν φωτιές στις γειτονιές, χόρευαν και τραγουδούσαν. Το ίδιο γινόταν και με τους μςγάλους κυρίως την Δεύτερη Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα στα μαγαζιά, γύρω απο τη βρύση και στο προαύλιο της εκκλησίας.

Απόκριες 2008
(Ο κύρ-Στέλιος και το νταούλι του)



Δεν υπάρχουν σχόλια: